Att prestera när det verkligen gäller är inte alltid lätt. Men det gjorde Elin Jonsson när hon klev in på Ullevi för första gången för att tävla i kulstötning. Med ett pers på hela 86 cm knep hon tredjeplatsen på nordens största friidrottstävling för ungdomar.
Solen lyser över kulringen vid allvädersbanorna i Södra Vi. Det är alldeles lugnt över banorna tills en duns hörs från kulringen. Det är ingen överraskning att det är Elin Jonsson som är och tränar inför kommande säsong.
– Jag är taggad och nyfiken på vad jag kan prestera inför kommande tävlingar, säger hon.
Det är snart 1,5 år sedan Elin Jonsson tävlade på Ullevi i Världsungdomsspelen för första gången i sitt liv. Att sätta ett personbästa och kanske lyckas gå vidare bland de åtta bästa inom kastgrenen kula var Elins mål när hon klev in på arenan. Men att hon skulle sätta ett personbästa med 86 cm och komma på tredje plats var långt över förväntningarna.
– Jag var ganska nervös innan tävlingen eftersom det är nordens största friidrottstävling för ungdomar. Det var coolt att komma in på Ullevi eftersom det är en stor arena men också många bra tävlande så man vill ju själv visa att man är bra.
Kulstötning är en kastgren inom friidrott där man behöver vara både snabb, stark och explosiv. Grenen går ut på att stöta iväg en metallkula så långt som möjligt med hjälp av en ansats som sker inom en ring på 2,135 m i diameter. För att stöten ska vara godkänd måste kulan landa inom sektorn och att utövaren stannar inom kulringen, annars räknas det som övertramp. Beroende på ålder och kön så varierar tyngden på kulan men i vuxenålder stöter kvinnor med en tyngd på 4 kilo och männens kula har en tyngd på 7,26 kilo.
Foto: Emma Jonsson
Det var när Elin fyllt 7 år som hon började träna friidrott ute i Södra Vi. Hon märkte tidigt att det var kastgrenen kula som var hennes favorit och efter det har hon tävlat i kulstötning på många tävlingar. Men just den här tävlingen hände något alldeles extra.
– När jag gick in i kulringen kändes det bra men själva kulstöten kändes sådär. Det kändes inte som att jag hade det där lilla extra trycket som jag brukar få till och dessutom tog jag fel på linjerna där framme. Jag trodde att stöten låg på 9 meter men istället så visade tavlan att det var 11.23 meter och då blev jag riktigt förvånad. Min familj som satt på läktaren såg minst lika chockad ut.
“Det kändes overkligt”.
Efter Världsungdomsspelen 2022 har Elin fortsatt att tävla men har inte riktigt kommit upp i de längder som hon vill. En orsak till detta är att hon nu gått upp i en ny åldersklass vilket innebär att hon stöter med en kula på 3 kilo istället för 2 kilo som hon är van vid.
– Nu när jag har 3 kilo att stöta iväg istället för 2 kilo så är det lite annorlunda och jag upplever att det är lite svårare. Jag måste lära mig tekniken bättre så jag får samma tryck och kraft som tidigare. Nu har ju grundträningen satt igång så nu ska jag bygga upp styrka och explosivitet. Men jag är taggad och nyfiken på vad jag kan prestera inför kommande säsong. Målet är att stöta över 10 meter och att få till så många tävlingar som möjligt.
Solen sänker sig bakom trädtopparna på Ulfveskog och skymningen smyger sig på. Elin börjar plocka ihop sina saker och låser dörren till förrådet. Men hon kommer snart tillbaka, imorgon är en ny dag med nya träningsmöjligheter.