Inför idrott och hälsa i åk 3 på gymnasiet! 

Årskurs 3 på gymnasiet är ett år med mycket stress och press för att lyckas hinna med allt. Gymnasiearbetet ska göras, slutbetyg ska sättas och en fullständig studieplan krävs för att få stå där om några månader med sin studentmössa på huvudet. Trots det så har eleverna inte längre ämnet idrott och hälsa i åk 3 fastän att det kan minska stressen för dem enormt. Därför måste vi införa idrott och hälsa för årskurs 3! 

För det första är det mycket som händer och som ska bestämmas under det sista året på gymnasiet. Det är nu många bestämmer vad de ska göra efter studenten och får reda på vad som krävs för att ta sig in på en utbildning. Kanske behövs det bättre betyg för att ta sig in på sin drömutbildning men koncentrationen när det kommer till att plugga är som bortblåst, både i skolan och hemma. Det kan bero på att vi inte längre har ämnet idrott och hälsa i åk 3. Det är nämligen så att rörelse och motion har positiva hälsofördelar som bland annat ger oss bättre minne och funktioner som förbättrar koncentrationen. Genom att införa idrott och hälsa i åk 3 på gymnasiet skulle elevernas koncentration bli bättre under lektionerna vilket leder till att det blir lättare att plugga vidare hemma. Ju bättre pluggandet går, desto bättre presterar de på prov och skolbetygen höjs. Dessutom blir chansen större att man lyckas komma in på sin drömutbildning eftersom betygen höjs. 

Foto: Pexels

För det andra så är det inte bara koncentrationen och betyg som förbättras med hjälp av rörelse och motion utan det motverkar även depression. På grund av all stress, press och stillasittande under sista året är det många elever som får problem med psykisk ohälsa och mår dåligt. De rör helt enkelt inte på sig tillräckligt mycket och saknar motivationen till att plugga. Men om vi skulle införa idrott i skolschemat så skulle fler elever att må bättre eftersom bland annat dopamin utsöndras i hjärnan. Enligt 1177 så är det ämnen som frigörs i hjärnan medan vi tränar, som bland annat dopamin, som gör att vi känner oss glada. Samtidigt bidrar även motion till att vi sover bättre och som i sin tur leder till att vi känner oss mer utvilade och har mer energi för att orka med nästa skoldag. Något som också får oss att må bättre.  

Men nu kanske det finns dem som anser att vi själva ska få in träningen i vardagen istället för att behöva ha idrott i skolan. Och visst, nu räknas vi som vuxna och att vi själva ska kunna prioritera in träningen i vardagen. Men med tanke på hur mycket arbete, både i och utanför skolan, vi har kan det bli svårt att hinna med träningen. Föreställ dig att du slutar klockan 4 en vardag och ska ta dig hem. Innan du kommer hem hinner klockan bli 5 och nu ska du laga middag. Innan du hunnit äta upp hinner klockan bli 6 och nu måste du först diska och sedan plugga inför kommande prov och inlämningar. Tiden hinner att springa iväg och snart är det dags att sova för att orka med nästa dag och du hann inte med att träna. Om det istället hade varit idrott på skolschemat hade träningen blivit gjord och plugget hemma hade även det gått lättare då koncentrationen blir bättre av motion. 

För det tredje så kan även idrott och rörelse minska all stress som eleverna utsätts för. Under det sista året ska gymnasiearbetet göras, man ska få sina slutbetyg och för att få ta studenten behöver man en fullständig studieplan. Alla dessa moment bidrar till en massa stress för eleverna som behöver hinna med allt, samtidigt som man tar bort ämnet idrott och hälsa under sista året. Detta trots att forskning visar på att motion och rörelse minskar stress och ångest. Fysisk aktivitet leder till att kroppen hamnar i ett återhämtningsläge efter träningen som gör att vi kan slappna av och hjälper till att dämpa ångesten. Så om vi istället skulle införa idrott och hälsa i skolschemat under tredje året skulle stressen bland eleverna minska. Minskar stressen finns även chansen att den psykiska ohälsan minskar eller till och med förebyggs. 

Avslutningsvis vill jag återigen trycka på hur viktigt rörelse och motion är för eleverna för att ta sig igenom sista året på gymnasiet. Genom att införa idrott och hälsa kommer betygen att höjas, fler elever får bättre psykisk hälsa och stressen kommer att minska. Så nu hjälps vi åt tillsammans och inför ämnet idrott och hälsa i årskurs 3 på gymnasiet! 

Källor: 

https://www.1177.se/Kalmar-lan/liv–halsa/fysisk-aktivitet-och-traning/rorelse-ar-livsviktigt/

(Hämtad 2022-10-25)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *