Emma Jonsson – det unga löparproffset

Emma Jonsson från Vimmerby föddes 2005 och började springa vid 13 års ålder för Södra Vi IF och då körde hon medeldistans. Nu springer hon ultradistans och där har hon hittat sitt gyllene korn. I detta reportage får du bland annat följa Jonssons uppladdning dagarna innan tävlingen där hon sprang hela 6 mil.

Jonsson började springa Backyard Ultra eftersom hennes uthållighet är starkare än snabbhet och hon ville även hitta något eget och därför blev det Backyard Ultra.

• Det är en kul träningsform, man kan hålla på hur länge som helst tills kroppen ger upp.

Jonsson tävlade den föregående säsongen i Backyard Ultra. Det är en tävling när du springer en sträcka på 6,7 kilometer varje timme. Löparen har en timme på sig att springa och sedan nästa timme är det dags igen. Tävlingen kan sträcka sig under flera dagar och det handlar om att du springer tills du ger upp. Faktum är att världsrekordet togs i år, 2023 av Harvey Lewis där han sprang 108 varv, alltså 724 kilometer på 4,5 dygn. Som ni nu förstår är det en krävande tävling och uppladdning är stor, likaså nerverna.

• Det var nervöst, jag tog det lugnt med träning och laddade upp med mat för att ha mycket energi inför lördagen.

Mycket energi behövs och dagarna innan åt hon mycket kyckling med ris för extra protein och hennes träning som vanligtvis är hektisk med 7 träningspass i veckan drogs ner veckan innan tävlingen och det var ett klokt val. Fredagen, dagen innan åt hon våfflor och godis för att energinivån skulle vara på topp, och vi kan lugnt säga att den var på topp! Jonsson lyckades springa hela 6 mil, alltså 9 makalösa varv och på de 9 varven vann hon damklassen!

• Det kändes underbart, det var inget som jag hade räknat med och det var väldigt kul.

Det är ett mål jag har även nästa säsong att vinna damklassen igen.

• Mitt mål i framtiden är att springa 12 varv.

Jonsson ska nå sitt mål med en stabil grundträning, kombinera styrka med löpning, sova bra, äta bra samt att fokusera på målet. Jonssons första tävling i Backyard Ultra var den 17 juni 2023 och då sprang hon 4 varv, 26,8 kilometer. Andra tävlingen blev det 7 varv vilket landade i 47 kilometer. Men den sista tävlingen för denna säsong sprang hon 9 varv, det vill säga 60,3 km och vi kan se en enorm förbättring. Målet inför kommande säsong är att lyckas med 12 varv. Jag tror starkt att Jonsson lyckas med detta inför den kommande säsongen, eftersom hon visat på en stark vilja och med tanke på resultaten från tidigare tävlingar har hennes framsteg varit stora och kanske är det eftersom hon motiveras av andra löpare.

• Väldigt skönt att ha någon och prata med och de kan hjälpa till att pusha en till att inte ge upp och ge varandra kraft.

Att ha någon att springa med kan hjälpa oerhört mycket i en tuff tävling som denna. I den sista tävlingen sprang Jonsson sin pappa med sig som lyckades springa 8 varv, sin mamma som sprang 7 varv och hennes tränare som sprang hela 18 varv. Jonsson påpekar att det är skönare att ha någon och springa med eftersom de pushar varandra och de kan även samtala under löpningen.

Backyard Ultra är en social tävlingsform som funkar för de flesta eftersom du har en timme på dig att springa eller gå 6,7 kilometer. Den passar många och du kan även samtala med de andra löparna eftersom att du springer i ett lugnt tempo för att energin ska räcka i så många varv som möjligt. Loppet avslutas när det endast finns en tävlande kvar som springer och hinner du inte tillbaka inom ramen på 60 minuter avslutas tävlingen för din del. Tävlingarna hålls bland annat lokalt men finns även i världsmästerskapen. I världsmästerskapen kan du välja på att springa i lag, men även individuellt.

Jonsson springer nu individuellt men vad framtiden har att ge återstår att se, men jag önskar henne all lycka!