Hur man gör hasselbackspotatis med brunsås

Potatis är något som går att tillaga och servera på oändligt många olika vis. Men vilken potatis är egentligen godast? Kan det vara hasselbackspotatisen? Serverar man en hasselbackspotatis med brunsås går det ju så gott som alltid hem.  Brunsås är i Sverige en välkänd sås, som uppskattas av de allra flesta. Brunsåsen är mycket vanligt förekommande i det svenska köket eftersom den passar otroligt bra till flera klassiker, till exempel köttbullar eller köttfärslimpa. 

Foto: Zulfiska

Ingredienserna du behöver för hasselbackspotatis är:

  1. 800 g – 1 kg fast potatis
  2. 50 g smör
  3. 2 msk ströbröd
  4. Salt

Foto: Zulfiska

Och ingredienserna som behövs för att göra en brunsås är:

  1. 2-3 msk smör
  2. 2-3 msk vetemjöl
  3. 4 dl vatten
  4. 0,5 buljongtärning (grönsaksbuljong)
  5. 3 msk grädde 
  6. 1-2 tsk soja
  7. Salt
  8. Svartpeppar
  9. äppelmos (valfritt)

Det som kommer att ta allra längst tid att laga är såklart potatisen. Därför ska man börja med att sätta på ugnen till 225 grader. Nu har det blivit dags att förbereda potatisen! Den ska skalas och skivas, men såklart inte skivas hela vägen igenom. Ett tips kan vara att lägga potatisen i en träslev för att undvika att riskera att skära igenom hela vägen. 

Nu ska potatisen läggas i en ugnsform. Lägg potatisarna med den skårade sidan uppåt och salta.

Foto: Pixabay

Gärna med flingsalt! Därefter ska smör hyvlas på potatisen och detta gör man med fördel med hjälp av en osthyvel. Sedan ska ströbrödet strös över potatisarna. Man kan säga att det är detta moment som gör potatisen just till en hasselbackspotatis, istället för en vanlig.

När ugnen kommit upp i temperatur ställer du in ugnsformen och sätter en timer på ca 35 minuter. Under denna tid kan man ösa med smöret som smält över potatisarna. Detta för att uppnå perfekt krispig och gyllenbrun hasselbackspotatis.

Medan potatisen är i ugnen passar vi på att laga såsen. Börja med att smälta smöret i en kastrull. När smöret smält ska mjölet röras ner, lite i taget. Sedan ska vattnet med buljongtärningen röras ned, även det, lite i taget. Koka upp och fortsätt att rör om i ca 3 minuter.

Nu är det dags för de övriga ingredienserna! Grädde och soja ska tillsättas och såsen ska saltas och smakas av med svartpeppar. För att göra denna såsen så god den bara kan bli så rekommenderas att nu röra ner en klick äppelmos också, men detta är helt enligt egna preferenser. Gelé fungerar också utmärkt.

När det gått 35 minuter sedan potatisen placerades i ugnen, eller tills du ser att de är sådär trevligt gyllenbruna som man vill ha dem, plockar du ut ugnsformen och låter potatisen svalna i ca 5 minuter. 

Din potatis är nu redo att serveras, och så är även brunsåsen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *