Värmande recept till hösten att äta  

Hösten närmar sig med storm och kylan smyger på, vad är då trevligare att värma sig med än en varm kopp choklad? Eller en snabb ”mugcake” som tillagas i micron? Varför inte lite matigare med en pizzamacka? Sugen på att testa? Här kommer recepten!  

Foto: PublicDomainPictures

Varm choklad

Så här gör du den utsökta varma chokladen till när du kommer in från höstkylan! Detta recept är för 2 personer – perfekt till dejten eller om du vill dricka två koppar själv!

Detta behöver du:

  • En spis att värma chokladen på
  • Kastrull
  • Ballongvisp
  • Decilitermått (dl)
  • Matskedsmått (msk) 
  • Koppar

Ingredienser: 

  • 2 msk kakao 
  • 1 msk strösocker           
  • 4 dl mjölk 
  • Marshmallows 

Foto: Antoni Shkraba

Tillvägagångssätt:

  1. Sätt på spisen och placera kastrullen på plattan. 
  2. Blanda mjölken, kakaon samt strösockret i kastrullen. 
  3. Rör om i kastrullen med ballongvispen tills önskad temperatur är uppnådd. 
  4. Sänk värmen plattan och låt kastrullen stå kvar för att värmen ska hålla.
  5. Stäng av spisen och häll sedan upp chokladen i två koppar. 
  6. Toppa med marshmallows – antalet väljer du själv!  
  7. Sila lite kakao på marshmallowsen för ett fint utseende. 
  8. Njut! 

Gillar du inte marshmallows? Då kan du som alternativ använda dig av grädde för att toppa chokladen med! Vispa lätt ihop 1/2 dl grädde medan chokladen står och håller värmen på spisen men tänk på att plattan då ska vara på en låg temperatur! Ta av kastrullen, häll upp chokladen i kopparna och toppa med grädden. Sila kakao över för en fin touch! 

Mugcake 

Är du sugen på något gott men orkar inte riktigt anstränga dig oerhört mycket? Du kan lätt släng ihop denna mugcake i mikron och du behöver endast 6 ingredienser! Detta recept är för 1 mugcake. 

Foto: Juan Pablo Serrano Arenas

Detta behöver du:

  • En mikro
  • En kopp
  • Matskedsmått (msk)
  • Teskedsmått (tsk) 

Foto: Samer Daboul

Ingredienser: 

  • 1½  msk smör                                                                                     
  • 1½ msk vetemjöl
  • 1½ msk strösocker
  • 1 msk kakao 
  • ½ tsk vaniljsocker
  • 1½ msk mjölk  

                                                                                                                                  

Tillvägagångssätt:

  1. Lägg smöret i din kopp och smält sedan i ca 30 sekunder i din mikro.
  2. Resterande ingredienser blandar du sedan in i koppen och rör om till en slät smet. 
  3. Mikra sedan koppen i ca 1 och en halv minut – men håll koll! Kakan ska vara lite kladdig.
  4. Ta ut kakan och toppa med lite vispad grädde och bär om så önskas, eller ät den som den är men viktigast av allt, njut! 

Alternativt är att du strör lite florsocker på den färdiga kakan för att få en fin avslutning och ett fint utseende, eller ät den som den är det är trots allt insidan som räknas!

Pizzamacka 

Enkelt – gott – trevligt! 3 ord som beskriver pizzamackan.  Den är snabb att göra och passar utmärkt till alla stunder, så här tillagar du den. 

Detta behöver du:

  • En ugn
  • Plåt
  • Bakplåtspapper

Ingredienser: 

  • Bröd, gärna franska limpa 
  • Ketchup – alternativt tomatsås
  • Ost
  • Skinka
  • Oregano 

Foto: Pixabay

Så här gör du:                                                

  1. Starta ugnen och sätt den på 200 grader. 
  2. Lägg ut bakplåtspappret på plåten.
  3. Placera valfritt antal mackor på den plåt och bre sedan på ketchupen på mackorna. 
  4. Lägg ut skinkan på mackan och strö sedan ut ost, avsluta med oregano. 
  5. Låt sedan mackorna vara i ugnen i ca 5 till 10 minuter.
  6. Njut! 

Lisa Svensson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *